Alunan mengurai dan selembut sutera memang menjadi idaman setiap wanita. Tapi seringkali impian untuk mendapatkan rambut idaman semakin kabur disebabkan teknik penjagaan dan perawatan rambut yang salah.

 

LAKUKAN TERAPI AGAR RAMBUT LEBIH SIHAT DAN MENAWAN

Rambut ibarat mahkota baik bagi wanita mahupun lelaki. Lantaran itu, t

 

idak menghairankan bila semua orang mendambakan rambut yang sihat, hitam, lebat, beralun , berkilat dan juga tidak rapuh (mudah gugur).

Tahukah anda bahawa rambut manusia merupakan struktur sederhana yang diperbuat daripada keratin dan sel-sel kulit mati? Agak memeranjatkan bukan? Rambut berfungsi untuk mencegah hilangnya panas dari kepala seseorang. Selain itu rambut merupakan tisu paling cepat tumbuh pada tubuh seseorang manusia. Dikatakan bahawa 35 meter serat rambut dihasilkan setiap hari pada tempurung kepala setiap orang dewasa.

 

Rambut boleh kehilangan warna, kerana kekurangan melanin iaitu bahan pewarna semulajadi yang terdapat di dalam badan yang juga dikenali sebagai pigmen. Apabila usia semakin meningkat, penghasilan pigmen dalam folikel rambutsemakin menurun dan mungkin akan berhenti membekalkan bahan pewarna semulajadi sehingga menyebabkan rambut bertukar putih yang dikenali sebagai uban.

Heaxabell ingin berkongsi tip-tip sesuai untuk penjagaan rambut supaya dapat dimanfaatkan oleh pembaca.

 

Tips 1 : Gunakan Produk yang sesuai
Banyak produk pencuci rambut (shampoo) di pasaran..tapi AWAS kerana banyak produk syampu lebih fokus kepada pembersihan rambut bukan kulit kepala. Jadi, pilih syampu yang sesuai, lebih baik sekiranya menggunakan produk diperbuat daripada bahan semulajadi.

Tips 2 : Jauhi Rawatan Rambut yang Menggunakan Bahan Kimia
Sebaiknya, elakkan menjalani rawatan rambut yang menggunakan bahan kimia seperti rebonding, perming mahupun dye rambut. Boleh jika terlalu ingin bergaya tetapi biarlah sekali sekala. Bahan-bahan kimia yang terdapat dalam produk ini boleh menyebabkan kulit kepala menjadi semakin sensitif dan akan merosakkkan struktur ramb

 

ut dan juga kulit kepala.

Tips 3 : Cuci Rambut Setiap Hari dengan Syampu
Rambut hendak lah dicuci setiap hari dengan syampu. Sebenarnya ramai yang tidak mengetahui hal ini..malah mereka sudah dibiasakan dengan MITOS bahawa mencuci rambut setiap hari boleh merosakkan rambut, tanggapan sebegini memang salah kerana mencuci rambut setiap hari adalah asas dalam penjagaan permukaan rambut, sebab itu penting dalam pemilihan syampu yang sesuai agar dapat digunakan setiap hari.

Tips 4 : Gunakan Minyak Perapi/ Pelembab yang Betul
Selain mitos tentang mencuci rambut, penggunaan minyak perapi yang salah pada rambut juga boleh menyebabkan rambut rosak. Sebetulnya minyak perapi hanya digunakan pada rambut hingga ke hujungnya sahaja. Elakkan terkena sehingga ke akar rambut. Biarkan selama dua hingga tiga minit sebelum membilas kesan minyak dengan air bersih.

 

Tips 5 : Amalan Pemakanan Yang Betul
Yang ni tips paling penting, jagaan dalaman untuk dapatkan rambut yang sihat. JAUHI makanan berminyak dan pedas kerana ia boleh memberi kesan pada pertumbuhan rambut.

Untuk merangsang pertumbuhan rambut yang sihat,PASTIKAN anda mengambil makanan yang mengandungi protein ( dari sumber daging/ikan/telur/kacang soya/kekacang dan sebagainya) dan zink ( dari sumber sayuran hijau serta organ dalaman haiwan) serta vitamin C & B( dari sumber buah-buahan dan sayuran).

Tips 6 : Gaya Hidup Sihat
Tekanan menjadi faktor utama masalah keguguran rambut serta turut menyebabkan sistem tubuh terganggu. Hormon yang terganggu boleh mengakibatkan rembesan minyak berlebihan pada kulit kepala.

Oleh itu pastikan anda mendapatkan rehat dan jauhi dari punca tekanan. Untuk mendapatkan rehat yang cukup, tidur pada masa yang sesuai dan betul. waktu tidur yang sesuai adalah jam 11.00 malam atau lebih awal. Ini kerana, hati mula melakukan fungsinya mendetoksifikasi antara jam 11:00 malam hingga jam 2:00 pagi.

Selamat mencuba!

 

Hi, Dah Subscribe Newslettter Kami?

Jom join mailing list kami untuk mendapatkan newsletter dan special promosi dari kami .

You have Successfully Subscribed!

DOWNLOAD TRAVEL CHECKLIST DISINI!

Checklist Travel ini dicipta khas bagi membantu anda membuat persedian rapi sewaktu travel.

Isikan borang dibawah untuk download

Pendaftaran anda berjaya! Sila periksa email anda sekarang untuk link download

0